Jela od mesa

Zbog bjelančevina koje sadrži, meso je vrlo značajna namirnica u našoj svakodnevnoj prehrani. Osim bjelančevina meso sadrži i masti, mineralne soli, vitamine (uglavnom iznutrice) i vodu. Hranjiva vrijednost ove namirnice zavisi od vrste i starosti životinja. Meso s manje masti, lakše se probavlja i obrnuto.

Da bi naša prehrana bila zdrava i pravilna, uz meso treba koristiti i povrće (variva, salate). Meso mogu zamijeniti jaja, mlijeko i mliječni proizvodi kao što su sirevi, kiselo mlijeko, jogurt, kefir jer su bogati bjelančevinama. Ako jedan dan imate kao glavno jelo, jelo od mesa, drugi dan ga možete pripremiti od jaja, treći dan uz jela bez mesa poslužite neki mliječni proizvod.

Pri nabavi mesa budite pažljivi – kupujte samo potpuno svježe meso!!! Možete ga prepoznati po boji i čvrstoći vlakana. Svježe je meso čvrstih vlakana, karakteristične boje (zavisno od vrste mesa) i ugodna mirisa. Npr. govedina je jarkocrvene boje, junetina malo svijetlija, a teletina svjetlocrvene gotovo ružičaste boje. Ne kupujte meso koje je promijenilo boju!

Goveđe i juneće plećke, koljenice i rebra dobri su za kuhanje, meso od buta (ruža) za prženje odrezaka, a pisana pečenka za biftek. Kuha se teleći vrat i koljenica, peku se prsa i bubrežnjak, a prži but, odresci i kotleti.

Kuhanje – meso treba staviti u vrelu vodu, jer se bjelančevine na visokoj temperaturi zgrušaju i spriječe cijeđenje soka i meso će biti ukusno i sočno. Ako želite dobru juhu, meso zalijte hladnom vodom i stavite kuhati.

Prženje – meso se prži na zagrijanoj masnoći. Pod utjecajem topline događa se isto što i kuhanjem mesa u vreloj vodi. Razlika je što se pri prženju u središnjem dijelu mesa ne može razviti visoka temperatura pa se sačuva prirodni sastav. Oprano i osušeno meso stavljamo peći na vruću masnoću, istovremeno se ne smije pržiti mnogo odrezaka jer se snižava temperatura masnoće. Prže se i pohana – panirana jela.

Pirjanje – meso se pirja na ulju, u poklopljenoj posudi, uz dolijevanje manje količine vode ili jušnog temeljca. Meso najprije zapecite na ugrijanoj masnoći, a zatim pirjajte uz dolijevanje vode dok ne bude mekano. Pirjano meso je ukusno i sočno.

Pečenje – meso se peče u vrućoj pećnici, u početku na vrlo visokoj, a kasnije na nešto nižoj temperaturi. Pri pečenju, meso treba zalijevati masnoćom. Meso se peče i na roštilju.

Kuhano meso poslužite s toplim ili hladnim umacima, pirjano meso uz umak koji se dobije od tekućine u kojoj se meso pirjalo i raznih dodataka za zgušnjavanje (brašno, prezle, kiselo vrhnje, pire od rajčice etc.). Uz pirjano meso poslužite krumpir, rižu, tijesto etc. Uz pečenje poslužite razne salate, pirjano povrće ili pečeni krumpir.

  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: